Gala koncert MePZ Postojna in MePZ Prosavus

Gledališka dvorana DDT – nedelja, 8. december 2019, ob 19.00

Vabljeni na gala koncert MePZ Postojna in MePZ Prosavus, ki bo potekal v nedeljo, 8. decembra, ob 19. uri v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje.

.

Koncert organizira JSKD Območna izpostava Trbovlje v sklopu prireditev ob Tem veselem dnevu kulture. 

.

Vstop na koncert je prost.

.

.

O kantati Naj me beseda:

Glasbeno delo Bojana Glavine Naj me beseda (2018) je napisano na besedilo iz istoimenskega pesniškega prvenca Andreje Blažič Klemenc, ki je izšel pri celovški založbi Fran (2013).  Zbirka kot pogovor v lebdenju odstira odtenke, ki stremijo k sestavljanju sebe in sveta v zaceljeno celoto ter osmišljajo bivanje.

Skladatelj je iz predloge izbral dvanajst samostojnih enot in ohranil njihovo zaporedje. Predaja nam novo, obogateno sporočilo, saj je lirika prepojena z glasbenim videnjem, katerega gradniki so zborovske harmonije, zvoki glasbil, solistični glas in govorjena beseda. Nagovarja tišino v nas, izpraševanje in iskanje. V osišče sveta posameznika in njegovega sobivanja je postavljena magična moč Besede, ki nosi svetlobo, budi lepoto, milino ter pogum in ustvarja vezi. Zares nas doseže le gola, ranljiva, na novo ustvarjena. Nekoč tudi odide in njen odhod pomeni rojstvo nove Besede, novega Življenja.

.

Skladba je posvečena Mešanem pevskemu zboru Postojna in njegovemu zborovodji Matjažu Ščeku.

.

Izvajalci: zbor, Gaja Sorč – sopran, Bojan Glavina – klavir, Rebeka Mislej – flavta, David Šuligoj – kontrabas in recitatorka Maja Batagelj.

.

.

O nastopajočih:

Mešani pevski zbor Postojna je bil ustanovljen leta 1983. Zbor že vsa leta bogati postojnski kulturni prostor, sodeluje s sestavi iz Slovenije in zamejstva ter neguje povezovanje s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Poleg tega dosega zadnjih dvajset let lepe uspehe na tekmovanjih na regijskem, državnem in mednarodnem nivoju. Doslej se je udeležil šestih državnih in dvaindvajsetih mednarodnih zborovskih tekmovanj širom Evrope. Zadnji dosežki so 1. mesto ex aequo na tekmovanju Antonio Guanti v Materi (Italija, 2017), zlato priznanje na tekmovanju Adria Cantat v Šibeniku (Hrvaška, 2018) ter zlati priznanji na tekmovanju Claudio Monteverdi v Benetkah oktobra letos. Repertoar zbora obsega sakralno in posvetno glasbo različnih umetnostnih obdobij, posebno pozornost pa posveča tudi slovenski ljudski glasbi in slovenskim skladateljem. Izdal je štiri samostojne zgoščenke. Od jeseni 2016 vodi zbor maestro Matjaž Šček.

.

Matjaž Šček se je rodil leta 1958 v glasbeni družini v Kopru. Po končani srednji glasbeni šoli je študiral dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, nato pa se je izobraževal pri priznanem slovenskem skladatelju in dirigentu Lojzetu Lebiču na Pedagoški akademiji v Ljubljani.

Kot izjemen zborovodja pušča pomemben pečat v slovenski zborovski glasbi. O njem so zapisali, da je estet s prefinjenim občutkom za vokalni stavek. Z različnimi zbori je bil velikokrat nagrajen na najbolj prestižnih tekmovanjih v slovenskem in evropskem glasbenem prostoru (Naša pesem, Guido d’Arezzo, Cesare Augusto Seghizzi, Tours, Toulouse in drugi). V vrh njegovega ustvarjanja spada delo z zbori Ljubljanski madrigalisti, s Komornim zborom RTV Slovenija, s Komornim zborom Ipavska in zborom Slovenske filharmonije. Obdobje ustvarjanja s postojnskim zborom je obogatil tudi s plodnim sodelovanjem s slovenskimi in italijanskimi skladatelji.

.

.

Mešani pevski zbor Prosavus združuje več kot 30 pevk in pevcev različnih starosti iz različnih koncev Zasavja in širše.

V septembru 2019 je zbor vstopil v tretjo sezono delovanja, v tej dokaj kratki dobi delovanja, pa se lahko pohvali z nekaterimi vidnimi uspehi. Novembra 2017 se je tako zbor prvič udeležil Regijskega tekmovanju odraslih zborov in malih pevskih skupin Osrednje Slovenije in osvojil 87 točk, s tem pa zlato priznanje. Na istem tekmovanju je prejel več posebnih nagrad: za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi, za obetaven mešani zbor, za najboljšo zasedbo, ki se prvič udeležuje regijskega tekmovanja, zborovodja pa je prejel še priznanje za obetavnega zborovodjo. Uspeh je zboru odprl vrata za udeležbo na 25. slovenskem državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem 2018, kjer je nastopil kot prvi zasavski zbor po dobrih 30-ih letih in po dobrih osmih mesecih dela v močni konkurenci prejel odlično bronasto priznanje in 79 točk. Na regijski pevski reviji Sozvočenja jeseni 2018 so pevke in pevci dobili nagrado za najbolj perspektivno zasedbo Osrednjeslovenske regije. V juniju 2019 pa se je Prosavus prvič udeležil katerega od mednarodnih tekmovanja in na tekmovanju Zlatna lipa Tuhelja v Tuheljskih toplicah osvojil največ točk med vsemi sodelujočimi zbori ter se na ta način uvrstil med zbore, ki so se potegovali za Grand prix tega tekmovanja.

Cilji Prosavusa so nadaljevati z delom v začrtani smeri in iz leta v leto kvalitetno rasti, kar bo prinašalo nove uspehe, hkrati pa bo utrdilo Zasavje ne zemljevidu zborovsko pomembnih slovenskih regij.

.

Aljaž Bastič (1994) se je z glasbo prvič srečal na Glasbeni šoli Trbovlje, kjer je zaključil deset letnikov klavirja, štiri letnike solopetja, štiri letnike tolkal in štiri letnike kitare. Solopevsko znanje je nadgradil na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana na Srednji glasbeni in baletni šoli, kjer je uspešno zaključil vse štiri letnike solopetja v razredu profesorja Marcosa Bajuka. Pel je v Komornem zboru Ave, v Akademskem zboru Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, v Velikem in Komornem zboru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, v letih 2017, 2018 in 2019 je kot pevec sodeloval pri Svetovnem zboru mladih (World Youth Choir), je pevec substitut Zbora Slovenske filharmonije. Od septembra 2012 do januarja 2017 je uspešno vodil mladinsko Vokalno skupino Uosm, pri Komornem zboru Ave in Akademskem zboru Tone Tomšič Univerze v Ljubljani je asistiral dirigentki Jerici Gregorc Bukovec, pri Velikem zboru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana je v 4. letniku asistiral dirigentu Ambrožu Čopiju. Mešani pevski zbor Prosavus vodi od ustanovitve avgusta 2017.