Bogdan Barovič: 25 let slikarskega ustvarjanja

Galerija DDT – četrtek, 6. februar 2020, ob 18.00

Vabljeni na odprtje likovne razstave Bogdana Baroviča ob 25-letnici njegovega slikarskega ustvarjanja, ki bo v četrtek, 6. februarja, ob 18. uri v galeriji Delavskega doma Trbovlje.

.

Razstava bo na ogled do 21. februarja. Galerija je odprta vsak dan od 17. do 19. ure.

.

.

O avtorju in razstavi:

Bogdan Barovič je Trboveljčan. Rojen 31. julija 1955 v Trbovljah.

Živel je trojno življenje:

prvo, najbolj pomembno, življenje za družino;

drugo, za kruh, za preživetje, kot bančnik, gostinec, poslanec, župan;

pravo življenje, za kulturo.

.

Bil je recitator, gledališki igralec, pripovedovalec, bralec, voditelj, organizator prireditev, povezovalec, radijski voditelj, televizijski voditelj, televizijski urednik, pisatelj, pesnik, scenarist, kolumnist, novinar in slikar.

.

V letu 2020 Bogdan Barovič beleži 25 let slikarskega ustvarjanja. Ljubiteljskega, je slikar samouk. Znanje in podporo sta mu dala Janez Knez ter Severina Trošt Šprogar. Živel je s študijem življenja in del impresionistov ter ekspresionistov Moneta, Turnerja, Sternena, Jame ….

Življenje umetnikov je spoznal skozi van Goghovo tragedijo, žalost in razočaranje pesnika Franceta Prešerna ter občutil nemoč in zaničevanje lepe besede in truda za slovenski narod in njegov blagor kot Ivan Cankar.

Bogdan je slikal svoje videnje lepega in grdega, dobrega in slabega … Motive je črpal iz svojega nacionalnega, slovenskega prepričanja, in ljubezni do predvsem Slovenskega primorja in rodnega industrijskega okolja. Najbolj ljube so mu soline. Bogdan je doživel blišč in bedo Kulture ter spoznaval nacionalne identitete po skoraj vsem svetu, ki ga je doživel in videl.

Danes je upokojen. Živi z in za družino; z in za ženo, za sinova Jureta in Domna. Za lepo slovensko besedo pri Literarnih prijateljih in še vedno slika. V 25 letih je bil 21-krat udeleženec Ex-tempora Piran z mnogo priznanji; večkrat udeleženec Ekstempora Art Kum; udeleženec tudi drugih ekstempore srečanj. Razstavljal na več kot 100 samostojnih razstavah. Ob 25-letnici slikarskega dela Bogdan razstavlja 25 olj, ki odražajo zgodovino. Edini zvesti na njegovi kulturni poti so mu ostali družina, redki prijatelji, Severina Trošt Šprogar, Zoran Poznič in Delavski dom Trbovlje. In edini zvest je ostal sam sebi. S slovenstvom, ljubeznijo do kulture in do ljudi.