Razstava Portretiranci in portretist Darka Crnkoviča

Galerija DDT – ponedeljek, 24. februar 2020, ob 18.00

Vabljeni na odprtje likovne razstave Portretiranci in portretist Darka Crnkoviča, ki bo v ponedeljek, 24. februarja, ob 18. uri v galeriji Delavskega doma Trbovlje. Avtorja in njegovo delo bo predstavila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, s kulturnim programom pa bo odprtje popestrila mlada umetnica Neža Kuhar iz Glasbene šole Amarilis iz Ljubljane.

.

Razstava bo na ogled do 5. marca. Galerija je odprta vsak dan od 17. do 19. ure.

.

.

O avtorju in razstavi:

Diplomirani slikar Darko Crnkovič je prvo sliko, in sicer v tehniki olja na platno, naslikal pri sedemnajstih letih. Z močjo talenta in z ljubeznijo do likovnega izražanja se je slikarstvu posvečal bolj ali manj intenzivno do leta 1985, ko je imel prvo samostojno razstavo. Pred tem je sodeloval na različnih skupinskih, med katerimi je bilo kar nekaj tudi selekcioniranih. Po letu 1985 je njegovo likovno delovanje zamrlo, a pasivno spremljanje likovne umetnosti je ostalo. Ponovna vrnitev v svet slikarstva pa je bila odločna in popolna ter profesionalna. Odpeljala ga je na študij na Visoko šolo za risanje in slikanje v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 2017.

Če je bila v prvi etapi njegovega ustvarjanja v središče postavljena krajina, narava, pa je s študijem slikarstva naredil motivni preobrat. Na ustvarjalni oder je povzdignil figuro človeka in ji dal piedestalno vlogo. Postala je njegova neločljiva spremljevalka. Tako se je posvetil najbolj eksploatirani tematiki, enemu najbolj reprezentativnih in hkrati najbolj zahtevnih žanrov, še posebej, ker k njemu pristopa v portretni drži. Skozi študijska leta, z diplomskim delom in na samostojni poti diplomiranega slikarja ji je povsem predan, kar potrjuje tudi s tokratno razstavo, ki nosi naslov Portretiranci in portretist.

Darko Crnkovič je stvaritelj številnih portretov, doprsnih in celopostavnih, v en face postavitvi, v profilu ali rahlem zasuku ter v različnih držah, tako stoječih kot sedečih, v mirovanju ali pri različnih opravilih oz. ujetih v dogajanju. Obnovil je številne podobe ljudi, pri tem pa se tankočutno sooča tudi s tistim, kar človek nosi v sebi, kar je njegova nezamenljiva identiteta. S tem dosega zahteve portretista, hkrati pa ob portretnih izzivih izpričuje tudi svoj ustvarjalni karakter, osebno naravnanost v občuteno, komaj zaznavno ekspresionistično smer, ki se kaže v moči in intenziteti kolorita. Darko Crnkovič je portretist, ki obnavlja podobe ljudi, ki »poustvarja« in hkrati izraža sebe. Portreti drugih so hkrati njegovi avtoportreti, saj ga spoznavamo kot ustvarjalca, ki je odločen, suveren, barvit, raziskovalen, discipliniran in hkrati močno čustveno odziven. V njegovih delih ima nadvse pomembno, celo odločujočo vlogo svetloba. Ta prispeva k prezentaciji človeka ter čustveno razgiba njegov obraz, ustvarja atmosfero in posredno tudi sporočilo. Avtor s svojim delom na vsakem koraku potrjuje likovno teorijo in vse naglasi z intimnim pristopom, s prepoznavnim in izoblikovanim ustvarjalnim slogom.

Portret je različna življenja živel v različnih umetnostno zgodovinskih smereh. Na zanimiv in avtorsko prepričljiv način k njemu pristopa diplomirani slikar Darko Crnkovič. Njegovi portreti v tehniki akrila na platno so del postmodernističnega dogajanja, za katerega je značilno, da je figura prepoznavna ter da tako portretiranec kot portretist ostajata individuum – vsak na svojem področju.

.

Anamarija Stibilj Šajn

univ. dipl. um. zg. in likovna kritičarka