Made in Trbovlje

Projekti:

NeuroFly

DDTlab, AformX, dr. Uroš Ocepek

NeuroFly simulator je pilotni projekt Raziskovalnega laboratorija DDT-RUK in letalskega podjetja AFormX v sklopu projekta Mreža Centrov Raziskovalnih Umetnosti in Kulture MCRUK. Cilj projekta je združitev VR letalskega simulatorja z možganskim računalniškim vmesnikom, ki uporabniku omogoča direktno komunikacijo med možgani in simulatorjem in s tem neposredno usmerjanje letalnika v simulaciji. 

Uporabnik upravlja NeuroFly letalnik preko možgansko-računalniškega vmesnika. Možganski računalniški vmesnik (ang. BCI – Brain Computer Interface) je zmogljiv računalniški sistem, ki omogoča direktno komunikacijo med možgani in napravo, ki jo želimo s pomočjo možganov krmiliti in upravljati. Cilj BCI sistema je omogočiti uporabnikom nadzor nad napravo le s pomočjo možganskih aktivnosti. Delovanje naprav BCI temelji na interakciji med dvema adaptivnima upravljalcema: uporabnikom, ki mora znati namerno izzvati pravilne možganske signale, ki bodo sprožili ukaz, in sistemom BCI, ki mora prevesti te signale v ukaze in jih izvesti. Operiranje z možganskimi vmesniki je zato sposobnost, ki se jo morata naučiti tako uporabnik kot sistem s sprotnim medsebojnim prilagajanjem.

AFormX je dinamično visokotehnološko letalsko podjetje iz Trbovelj. Obsega prototipno delavnico, ki prvenstveno izdeluje in sestavlja ultralahka letala in kompozitne dele za letalsko industrijo, in razvojni oddelek, v katerem med drugim poteka razvoj simulatorjev letenja, ki uporabljajo očala za virtualno resničnost, in spletnih portalov za oddaljeno učenje. Njihovi najboljši projekti nastajajo na presečišču znanj interdisciplinarne ekipe, ki se ne boji izzivov. AFormX je prejel številna priznanja, med katerimi sta najvidnejši leta 2018 prejeto Zlato priznanje za inovacijo, ki ga podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije, in zmaga na natečaju za najhitrejši električni dirkalnik, ki ga je leta 2019 razpisala Royal Aeronautical Society.

V sodelovanju z Aformx, dr. Uroš Ocepek

_____________________________________________________________________________________________________________________

BCI slikar

DDTlab v sodelovanju s STPŠ Trbovlje (dr. Uroš Ocepek, Matic Bernot)

Upravljanje naprav z mislimi ni več znanstvena fantastika, ampak je del sedanjosti, saj to področje pokriva razvoj naprav, ki temelji na tehnologiji BCI (Brain Computer Interface). Področje BCI je namenjen tako analizi delovanja človeških možganov, kakor tudi uporabe tovrstne tehnologije za opolnomočenje govorno in gibalno oviranih. Dosedanje rešitve BCI so časovno potratne, saj mora posameznik vsako potezo potrjevati in natančno definirati. BCI slikar inštalacija temelji na virtualni tipkovnici, s pomočjo katere uporabnik z mislimi preko BCI-vmesnika izbira možnosti – kretnje čopiča, ki spominjajo na potege čopiče zasavskega akademskega slikarja Janeza Kneza. Do tega trenutka je lahko BCI-instalacijo videlo/testiralo preko 400 posameznikov (osnovnošolci, srednješolci, študentje, raziskovalci, delavci iz gospodarstva, umetniki in tudi starostniki). Naša ciljna skupina pa so tudi gibalno ovirani posamezniki in posamezniki, ki imajo primanjkljaje na govornem/sporočevalnem področju. Namen inovacije ni samo premostiti težave pri gibalno in govorno oviranih, ampak tudi predstaviti in približati sodobno tehnologijo večji množici, ki sicer nimajo priložnosti spoznati in testirati tovrstno tehnologijo. V prihodnje bomo inštalacijo preoblikovali še za druge domene, saj naša rešitev ni omejena samo na slikanje z mislimi, ampak lahko izbiranje kombinacij predrugačimo na druga področja. 

Video: https://www.youtube.com/watch?v=5YbnT-8l_Xk

______________________________________________________________________________________________________________________

NeuroYaski

DDTlab, Yaskawa, Primož Ocepek, dr. Uroš Ocepek, Žan Rajšek 

Industrijska robotika 

V sklopu projekta Mreže Centrov raziskovalnih Umetnosti in Kulture McRUK, raziskovalni laboratorij DDT-RUK v sodelovanju s podjetjem Yaskawa, predstavlja projekt NeuroYaski. Pri projektu gre za unikaten prenos tehnologije iz industrijskega področja na področje družbenega, ki repetitivni robotski roki vnese vrlino humanosti. Uporabnik upravlja Yaskawino robotsko roko MotoMIni preko možgansko-računalniškega vmesnika -BCI. Možganski računalniški vmesnik (ang. BCI – Brain Computer Interface) je zmogljiv računalniški sistem, ki omogoča direktno komunikacijo med možgani in napravo, ki jo želimo s pomočjo možganov krmiliti in upravljati. V primeru NeuroYaski gre za možnost krmiljenja robotske roke proizvajalca Yaskawa. 

Yaskawa je multinacionalno japonsko podjetje, ki deluje na področju robotike, pogonske tehnologije, sistemskega inženiringa in industrijske avtomatike. V Sloveniji se sedež podjetja nahaja v Kočevju in Ribnici. Njihovi roboti so med drugim namenjeni barvanju, varjenju, paletiranju. Na sedežu v Kočevju pa že poteka tudi lastna proizvodnja robotskih rok.

V sodelovanju z Yaskawa, dr. Uroš Ocepek

______________________________________________________________________________________________________________________

VR instalacija – Namišljen

DDTlab; Žan Garantini

Namišljen je sedeča izkušnja Navidezne Resničnosti razvita v DDTLabu, ki nas popelje skozi štiri različna okolja in na koncu vsake predlaga dvomljiva vprašanja o naši resničnosti. Za potenciran dramatični učinek potovanje uporabnika spremljajo skladbe pomembnih klasičnih skladateljev kot so Čajkovski, Beethoven in Tartini, da se v uporabniku vzbudi globje razmišljanje o nerazrešenih skrivnostih življenja. ______________________________________________________________________________________________________________________

EVA performance

DDTlab; Žan Rajšek

Prihodnost industrije in družbe bo močno povezana z roboti, zato smo se  v našem DDTlaboratoriju odločili, da obiskovalcem ne predstavljamo zgolj industrijskih robotov, temveč tudi takšne, ki bodo človeku še precej bližje. Eva je humanoidni družabni robot. Humanoidni roboti predstavljajo novo vsebino in dodatno vrednost znotraj polja robotike, ki jo imenujemo humanizacija tehnologije. Eva je v našem DDTlaboratoriju prava atrakcija, ki rada odpira ključna vprašanja o tehnološki družbi skupaj z otroki kot tudi z znanstveniki, umetniki in podjetniki. 

V sodelovanju z Žan Rajšek (SI)

_____________________________________________________________________________________________________________________

AR Laibach

DDTlab, Matic Bernot, STPŠ Trbovlje

Aplikacija AR Laibach  omogoča, da prek pametnega telefona ali tabličnega računalnika doživite kultne Laibach plakate na nov, inovativen način; kot da bi čas, ujet v plakatih znova oživel.

__________________________________________________________________________________________________________________________

DDTlab promo video: