DELAVNICA: MANIPULACIJE SENZORNIH INTEGRACIJ Z VR ORODJI

Ekipa: DDTlab, Društvo Trbovlje novomedijsko mesto (TNM)

Namen delavnice je pridobiti osnove nevrofizičnega znanja o človeškem telesu. Udeleženci spoznajo, da človeški možgani ves čas prilagajajo svoje delovanje različnim zunanjim dražljajem. Zmožnost možganov, da na temelju novih izkušenj prerazporejajo vedno nove živčne poti potrjuje, da so možgani zelo plastičen organ.

Udeleženci spoznajo tudi pojem in pomen senzorne integracije, ki je odgovorna za gladek pretok informacij v možganih. Senzorna integracija je nevrološki proces, ki nam pomaga, da telo ustrezno uporabimo v interakciji z okoljem. Telo organizira senzorne informacije in dražljaje katere oseba prejme iz okolja in iz telesa skozi različne senzorne sisteme: taktilni (tip, dotik), vizualni (vid), avditivni (sluh), olfaktorni (vonj), proprioceptivni (pritisk, temperature, vibracije), vestibularni (položaj v prostoru in sprememba le tega).

Ta znanja udeleženci osvojijo s spoznavanjem znanstvenih in umetniških eksperimentov, ki se ukvarjajo z manipulacijami senzorne integracije (manipulacije vizualnih, haptičnih in taktilnih dražljajev) in pri tem uporabljajo nove tehnologije in nove sisteme. Spoznajo in preizkusijo tudi delovanje lastništva tujega telesa. Testira se lastništvo telesa druge osebe, avatarja ter lastništvo telesa manikina (lutke). Testira se tudi lastništvo obraza druge osebe in lastništvo obraza manikina (lutke).

Aplikativnost: izobraževanje