Varvara&Mar: Jaz, človek in EVA

ROBOTSKA ZGODBA V STRIPU

Nesporazumi med človekom in robotom

Gre za interaktivno umetniško instalacijo, ki je nastala v času rezidenčnega programa v DDT-jevem Laboratoriju RUK v Trbovljah. Projekt z rabo robotov, umetne inteligence in sodelovanjem občinstva ustvarja stripe, ki so skupni izdelek človeka in robota. Medtem ko se človek pogovarja z enim od robotov in se z njim fotografira, druga robotska roka v realnem času na papir izriše strip.

Združevanje komunikacije, podob in besed skupaj ustvari vizualno zgodbo, h kateri doprinašata tako človek kot stroj. Veliko se govori o izboljšanju strojne inteligence in njenih ustvarjalnih sposobnosti. Kaj se zgodi, ko robot postane naš partner v pogovoru? Kakšne zgodbe in odnosi lahko vzniknejo iz takšnega scenarija? Naš besede nadgraditi z vključevanjem podob in sodelovanjem občinstva, zato smo si zastavili tehnični izziv v podobi stripa in hkrati upravljali z dvema robotoma. Eden od njiju je služil kot partner v pogovoru, drugi pa kot pisec zgodb.

Komunikacija se začne tako, da človek napiše besedilo in tako začne pogovor z EVO. Nato lahko ustvari vizualne slike za svoj strip in sliši robotov odgovor na vpisano besedilo. Namestiti se mora zraven humanoidnega NAO robota EVE. EVA odgovori in ko je posneta še fotografija, je strip končan. Robotska roka Yaskawa zdaj začne risati zgodbo, ki kot klasični stripi združuje besedilo in sliko. Najprej nariše okvirčke za besedilo in vpiše besedilo, ki jim spodaj doda še skice. Naslednji obiskovalec lahko zgodbo v stripu nadaljuje ali pa si izmisli nekaj novega.

V publicistiki obstaja vse več sintetičnih knjig, ki so delno ali v celoti ustvarjene z jezikovnimi modeli, ki temeljijo na umetni inteligenci. Kot umetnike nas bolj zanimajo sintetični odnosi med ljudmi in roboti ter romani, ki govorijo o takih odnosih. Poleg interakcije med človekom in računalnikom in ustvarjalne robotike, želimo raziskati tudi nove oblike jezika, vključno z vizualno.

RUK / DDTLab produkcija