SREČO DRAGAN: ČASOVNI TUNEL 2

Na javnem pozivu za koprodukcijo projektov mreže RUK, kjer smo zagotovili sofinanciranje inovativnih projektov na področju povezovanja intermedijskih umetnosti s tehnologijo in gospodarstvom v letih 2020 in 2021, smo izbrali slovenskega videasta in novomedijskega umetnika Sreča Dragana z dolgoletnimi izkušnjami ustvarjanja na področju povezovanja intermedijske umetnosti s tehnologijo. Projekt je bil pred kratkim tudi končan.

Projekt Časovni tunel 2 predstavlja nadaljevanje umetniške raziskave Časovni tunel 1  – v katerem lahko uporabnik preko vmesnika v virtualnem prostoru potuje skozi širno vesolje. Pri projektu Časovni tunel 2 gre za nadaljevanje umetniškega raziskovanja potovanja, toda uporabnik je tokrat usmerjen v nano svet atomov in molekul ter na glavi nosi možganski vmesnik – BCI napravo, s katerim vstopa v medsebojne interakcije v virtualnem 3D okolju.

Na prilagojeni tipkovnici, ki smo jo v RUK DDTLabu skupaj s študenti iz Fakultete za računalništvo in informatiko UL sprogramirali, lahko uporabnik z mislimi napiše svoj EMŠO, program Processing pa hkrati izrisuje nanocevke sestavljene iz molekul in atomov.3D model je oblikovan po dejanskih meritvah, ki so nam jih posredovali s Kemijskega inštituta. Da pa uporabnik lahko potuje skozi 3D model obogatene, povečane resničnosti so potrebna tudi očala Hololens.

Z očali na glavi se uporabnik v realnem času in fizičnem okolju premika npr. po laboratoriju, galeriji oziroma tam, kjer je instalacija postavljena, hkrati pa se premika tudi v virtualnem prostoru 3D modela, kjer izbere svojo molekulo in se nanjo podpiše s svojo osebno kodo, ki ostane v spominu modela kot uporabnikov odtis obiska Časovnega tunela 2.

Projekt je bil predstavljen na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, v letošnjem letu pa so načrtovane tudi festivalske in galerijske predstavitve.