Gledališki abonma 2022/23

Klasične junakinje, zakonske zdrahe, preseganje stereotipov, življenje za tekočim trakom in celo poskus umora. Vabljeni na gledališki abonma v sezoni 2022/23.  

Tudi letos gledališki abonma sestavlja šestih predstav; na program smo uvrstili tri komedije in tri drame priznanih slovenskih gledališč. Predstave bodo potekale ob torkih ob 19.30. 

ABONMAJSKE VSTOPNICE LAHKO KUPITE V SPREJEMNI PISARNI DELAVSKEGA DOMA TRBOVLJE OD 12. SEPTEMBRA VSAK DELOVNIK MED 9. IN 13. URO.
Če vstopnic ne morete prevzeti v navedenem terminu, vam jih lahko pošljemo po pošti. Kontaktirajte nas na e-naslov info@dd-trbovlje.si.

Dosedanji abonenti imajo prednost pri vpisu sedežev, in sicer od 12. septembra do 16. septembra. Od 16. septembra do zasedbe mest bodo abonentske vstopnice na voljo v prosti prodaji.

Cene gledališkega abonmaja v sezoni 2022/23 so:

Odrasli                                               70 €

Upokojenci, študentje, dijaki         65 €

Cena vstopnice za izven v sezoni 2022/2023 je 15 €.

Člani Kluba B imajo pri nakupu abonmaja popust v vrednosti 10 €, pri nakupu vstopnic za izven 5 €.

 

Gledališki abonma lahko plačate tudi v dveh obrokih:

  1. obrok ob nakupu abonmaja (gotovina)
  2. obrok 16. december 2022 (položnica)

 

PROGRAM ABONMAJA

1. predstava: LJUBEZEN GRE SKOZI ŽELODEC

Smejmo se, komedija

.

Igrajo: Urška Vučak Markež, Saša Klančnik in Maja Martina Merljak

Avtor in režiser: Jernej Čampelj

.

Meta po mnenju gospodovalne mame v življenju ni dosegla ničesar: nima partnerja, nima otrok, nima družabnega življenja, ne ukvarja se s športom … Vse, kar Meta premore, je – po maminem mnenju – preveč kilogramov. A Meta ima v resnici veliko več. Ima veselje do življenja in je s seboj zadovoljna. Bojan po ločitvi počasi gradi novo življenje, v katerem sta pomembna le mir in poln hladilnik. Njuni življenji se začneta zabavno in obetavno prepletati, a kaj ko želijo domači in prijatelji na vsak način pomagati z »najboljšimi nameni«.

Izvirna komedija o odnosih med ljudmi, odnosu do prehranjevalnih navad, odnosu do družbenih norm in standardov.

2. predstava: KDO SE BOJI VIRGINIE WOOLF?

SNG Nova Gorica, presunljiva zakonska drama

.

Igrajo: Helena Peršuh, Radoš Bolčina, Lucija Harum k. g. in Andrej Zalesjak

Režija: Radoš Bolčina

Avtor: Edward Albee

Avtor fotografije: Damir Ipavec

.

Pozno zvečer po zabavi na fakulteti Marta, rektorjeva hči, in njen mož George, docent zgodovine, v goste povabita mlajšega profesorja Nicka in njegovo ženo Honey. ”Zabava po zabavi” se iz ljubeznive družabne atmosfere sprevrže v krut spopad, v katerem se razgalijo trpke skrivnosti dolgoletne toksične zakonske zveze in potlačene frustracije mlajšega para.

Z ostro jezikavostjo, strašljivo izraznostjo, otroško ranljivostjo in smešno naivnostjo protagonistov je avtor kompleksno dramo o boju med moškim in žensko ter prepletanju realnosti in iluzij prignal do skrajnosti.

3. predstava: JUNAKINJE

Mestno gledališče ljubljansko, drama

.

Igrajo: Viktorija Bencik Emeršič, Ajda Smrekar, Judita Zidar, Tanja Ribič, Tina Potočnik Vrhovnik, Diana Kolenc k. g., Julita Kropec k. g., Mirjam Korbar, Tjaša Železnik, Veronika Železnik k. g. in Jernej Gašperin

Režija: Aleksandar Popovski

Avtor fotografije: Peter Giodani

.

Drama pred gledalce postavi znane zgodbe iz grške in rimske mitologije, a skozi oči oseb, ki niso »glavne«, ki v izvornih fabulah niso centralne. Junakinje niso znane po herojskih podvigih v bitkah ali po večletnih obleganjih in tihotapljenjih v tuja mesta. Njihova dejanja večinoma niti niso tako herojska. Njihove zgodbe so intimne bitke, kontroverzne ljubezni, polne afekta in brez izjeme ovekovečene v legendah – v mitih, ki se največkrat imenujejo po njihovih bežnih spremljevalcih.

4. predstava: TUTOŠOMATO

Gledališče Koper in SNG Nova Gorica, komedija

.

Igrajo: Urška Taufer, Anuša Kodelja, Tjaša Hrovat, Lea Cok, Patrizia Jurinčič Finžgar, Lara Fortuna k. g., Luka Cimprič, Žiga Udir, Rok Matek, Blaž Popovski, Matija Rupel in Iztok Mlakar
Inštrumentalni trio: Matjaž Švagelj, David Šuligoj, Roman Kobal

Režija: Vito Taufer

Avtor: Iztok Mlakar

Avtor fotografije: Peter Uhan

.

Stari mafijec, zagovornik tradicionalističnega patriarhalnega življenja, ima tri hčere. Lepe, v pravih letih za poroko, a v njihovo bližino ne spusti nobenega moškega. Bianca si najbolj želi družine, Chiara bi se rada znebila očeta, da bi podedovala njegov denar, Katarina pa se odločno zavzema za pravice žensk, saj noče, da bi katera koli v zakonu trpela kot njihova mati. Čeprav se starega mafijca vsi na smrt bojijo, se okoli hiše začnejo vrteti mladi moški z različnimi nameni. Jim bo uspelo doseči, kar si želijo, oziroma kar jim je bilo naročeno?

Žlahtna komedija po izboru občinstva na 29. festivalu Dnevi komedije 2021.

5. predstava: NAŠE SKLADIŠČE

Prešernovo gledališče Kranj, komična drama

.

Igrajo: Vesna Pernarčič, Vesna Slapar, Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Borut Veselko, Blaž Setnikar, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek in Miranda Trnjanin k.g.

Režija: Mateja Kokol

Avtorica: Tjaša Mislej

Avtorica fotografije: Tania Mendillo

.

Štiri nevidne delavke v skladišču, skrite pred očmi kupcev in javnosti prelagajo živilske artikle iz velikih in manjših škatel na poličnike, lepijo deklaracije na uvoženo robo, prekladajo polno in prazno embalažo gor in dol pa spet nazaj … v enolično neskončnost. Štiri delavke, vsaka s svojimi željami, talenti, prepričanji, hotenji in zgodbami; vsaka tudi s sanja(rija)mi o boljšem življenju, o spremembah, četudi majhnih in skromnih.

Skozi humoren in komunikativen dramski slog spremljamo zgodbe žensk, ki so zavoljo preživetja primorane žrtvovati svoje zdravje, lepoto, dušo, odnose in družinsko ter družbeno življenje.

Nagrada Slavka Gruma 2020 za najboljše slovensko dramsko besedilo.

6. predstava: ČRNA KOŽA, BELE MASKE

Anton Podbevšek Teater in Plesni teater Ljubljana, drama

.

Igrajo: Lina Akif, Joseph Nzobandora-Jose, Irena Yebuah Tiran, Leticia Slapnik Yebuah in Maša Kagao Knez

Avtorica koncepta, režiserka in koreografinja: Maša Kagao Knez

Avtorica fotografije: Barbara Čeferin

.

Ko smo želeli rasizem že vreči na smetišče zgodovine, kamor v resnici spada, so svet ponovno pretresle novice, ki kažejo, da še kako vztraja. Lahko rečemo, da pri nas rasizma ni? Da se to dogaja nekje drugje, daleč v Ameriki? Dokler bo družba potrebovala Drugega za svojo lastno potrditev ali krivca za neuspeh ter med prebivalstvom širila strahove, napetosti, delitve, bo problematika zagotovo obstajala. Bolj ali manj odkrito zaničevanje drugih in drugačnih, pa čeprav gre včasih le za “nedolžno” in nenamerno komentiranje, je tema predstave. Koliko škode naredimo “dobri ljudje”, ko “nikomur nič nočemo”?

Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje si pridržuje pravico do spremembe programa, če izvajalec zaradi bolezni ali druge višje sile ne bo mogel izvesti predstave v dogovorjenem roku.
Vrstni red predstav se lahko spremeni glede na razpoložljivost ansamblov.
Za obisk posamezne predstave bodo veljali ukrepi, sprejeti na podlagi takrat veljavnih odlokov vlade RS.