Topla svetloba narave: območa razstava JSKD Trbovlje

galerija DDT – od ponedeljka, 3. oktobra, do petka, 7. oktobra

Vabljeni na razstavo likovnih del Topla svetloba narave v galerijo DDT med 3. in 7. oktobrom. Ogledate si lahko dela: Lili Lahovec, Dragice Skušek, Zdenke Cestnik, Majde Hribar, Dragi Benčič, Marjane Rošelj Hvala, Staše Kunšek, Franca Hvala in Majde Drnovšek.

 

Razstavo si lahko ogledate v naslednjih terminih:
– v torek, sredo in četrtek med 8.00 in 14.00 po predhodnem dogovoru na številki 051 626 296;
– v četrtek med 17.00 in 18.00;
– v petek med 17.00 in 20.00.

 

O razstavi na temo bienalnega regijskega tematskega razpisa JSKD Osrednje Slovenije ob 150-letnici rojstva Matije Jame:
Z letošnjim regijskim razpisom za likovnike osrednje Slovenije zaznamujemo 150. obletnico rojstva slovenskega slikarja Matije Jame, enega od četverice slovenskih impresionistov.
Jama je znan predvsem kot slikar sončne svetlobe. Znal se je približati naravi v popolnosti. Njegov iluzionistični slikarski pristop je bil, da njegova voda, tako se zdi, resnično teče, njegova senca zares hladi, njegovo sonce zares greje in njegovo ozračje zares trepeta.
Poleg svetlobe in ujetega trenutka v naravi k ustvarjanju “štimunge” pripomore tudi pastozen nanos barve, slojenje in prepletanje barvnih potez, kar je tudi sicer značilnost impresionizma.

To so bila tudi izhodišča za likovnike, ki so se udeležili razpisa. Iskanje primernega motiva v naravi, ki je povezan z močno svetlobo sonca, bodisi ob zahajanju in njegovih toplih odtenkih ter močnih hladnih sencah bodisi opoldne, ko je žarčenje najmočnejše.
Likovniki so se poigrali z nanašanjem barvnih potez, podlaganjem barve, tudi z močnimi pastoznimi nanosi, kjer se poteze optično združijo v določen barvni ton.
Za kiparje in fotografe pa je lahko izhodišče tudi iskanje naravnih organskih oblik ter pristnost materije iz narave.

mag. Nuša Lapajne Čurin, strokovna spremljevalka razstave

 

 

.

.

Organizator razstave je JSKD RS, Območna izpostava Trbovlje. Programe območne izpostave podpirata občini Trbovlje in Hrastnik.