Razstava Borisa Skalina: Ziherca

galerija DDT – odprtje v petek, 2. decembra, ob 16.30

Ob rudarskem prazniku, dnevu svete Barbare, vas v petek, 2. decembra, ob 16.30 vabimo v galerijo Delavskega doma Trbovlje na odprtje fotografske razstave dr. Borisa Skalina z naslovom Ziherca.

 

Razstavo si lahko ogledate v galeriji Delavskega doma Trbovlje do 18. decembra ob četrtkih med 17.00 in 18.00; ob petkih, sobotah in nedeljah med 16.00 in 19.00. Med delovniki si lahko razstavo ogledate tudi med 8.00 in 14.00 po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.

 

O razstavi:
Razstava Borisa Skalina pred nas postavi enega od simbolov rudarske krajine, varnostno svetilko ali »ziherco«. Ziherca je rešila številna rudarska življenja in postala mnogo več kot še en del opreme. Bila je tudi vir navdiha umetnikom, tako za likovno kot literarno ustvarjanje. V temne rudniške rove je prinašala svetlobo, ki je poleg vode in toplote, osnovni pogoj za življenje. Simbolno je ta luč rudarjem pomenila upanje na srečno vrnitev na površje.

»Vesel sem, da sem lahko predstavil s fotografijami nekatera dela priznanih umetnikov in svoja posebna gledanja na abstraktni predmet, ki to ni, če poslušaš plavajoče misli o knapu, temi v jami, svetlobi, korakih preko švelerjev in šuslajtung, do čela, kjer je kulm.« – Boris Skalin

Ziherca je knapom in njihovim družinam pred odhodom na delo še dodatno podkrepila tradicionalni rudarski pozdrav: Srečno!

 

O avtorju:
Boris Skalin je ustvarjalec, ki je prvikrat pritisnil na fotografski zaklop maja leta 1945 in skozi desetletja ostril pogled skozi objektiv ter iskal izraz, ki bo z izvirnostjo in razkritjem stvarnega preglasil “zvest posnetek”. Čeprav bi njegovo fotografijo lahko obravnavali tudi kot dokument, torej zamrznjeno realnost v prostoru in času, jo prav njena “izvirnost” odmika od nje. Boris Skalin namreč skozi fotografijo vzpostavlja večplastno igro, ki se odvija med izbranim objektom in njegovo simbolno ter estetsko vrednostjo. Tako nastane zanimiv splet odnosov, ki jih potem, ko vizualizira stvarnost časa in prostora, odtisne na neustavljiv časovni trak.