Zgodovinska drama / triler, 120 minut

Izvirni naslov (leto): Čuvari formule
Režija: Dragan Bjelogrlić
Scenarij: Dragan Bjelogrlić, Goran Milasinović, Vuk Ršumović
Igrajo: Alexis Manenti, Dragan Bjelogrlić, Jeremie Laheurte, Jurij Drevenšek, Lionel Abelanski, Olivier Barthélémy, Predrag ‘Miki’ Manojlović, Radivoje Bukvić…
Država: Srbija, Slovenija, Črna Gora
Distribucija v Sloveniji: Fivia
Povezave: IMDB

Festivali/nagrade:
svetovna premiera Locarno Film Festival 2023: (nagrada Variety Piazza Grande (žirija kritikov filmske revije Variety) za najboljši film – Locarno FF, nagrada Pardo Verde Ricola t.i. Zeleni Leopard (posebne žirije)-Locarno FF, nagrada občinstva za najboljši film – Sarajevo Film Festival 2023)

O filmu:
Film režiserja in igralca Dragana Bjelogrlića VARUHI FORMULE govori o nesreči leta 1958 v Vinči, zaradi katere bi lahko izgubilo življenje šest raziskovalcev.

Več o filmu:
Potem ko je predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito 17. maja 1958 slovesno s pritiskom na gumb v okviru jugoslovanskih jedrskih sanj zagnal prvi raziskovalni jedrski reaktor Vinča pri Beogradu, se je še isto leto, 15. oktobra, na tem reaktorju zgodila nesreča. Šest srbskih znanstvenikov je bilo podvrženih smrtonosnemu radioaktivnemu sevanju. Ker so se zavedali, da obsevanim v Beogradu ne bodo znali pomagati, so vseh šest takoj odpeljali na zdravljenje v pariško bolnišnico Fondation Curie. Tam zdravniki v želji, da poskusijo rešiti življenja, niso imeli druge izbire, kot da se odločijo za eksperimentalno zdravljenje – za presaditev kostnega mozga. Tega so mladim raziskovalcem darovali prostovoljci, Parižani, ki so zaradi nevarnosti takšne operacije takrat tvegali tudi svoja življenja. Tako je bila v tej pariški bolnišnici prvič v zgodovini izvedena transplantacija kostnega mozga.

Iz prve roke/komentar režiserja:
Film je predvsem zgodba o izjemni človeški humanosti, ki jo je navdihnilo resnično dogajanje iz leta 1958,« pove režiser Dragan Bjelogrlić.

FILMSKI ABONMA: Varuhi formule