Delavski dom Trbovlje

je osrednja kulturna institucija v občini Trbovlje. Upravlja in skrbi za izvajanje programa v Delavskem domu Trbovlje, Rudarskem domu in Gradiču, nekdaj lovskemu dvorcu grofov Celjskih, ki velja za najstarejšo hišo v Trbovljah.

Stavba Delavskega doma Trbovlje je bila zgrajena leta 1956 in 29. novembra tega leta na posebni slovesnosti predana v uporabo. Pročelje stavbe krasi mozaik kiparja Marija Preglja, za katerega je avtor leta 1958 prejel Prešernovo nagrado, najvišje državno priznanje za dosežke v kulturi. V stavbi se nahajajo velika gledališka dvorana, kino dvorana, dve manjši predavalnici, dve galeriji in dve avli primerni za prireditve. Znotraj Delavskega doma ima svoje prostore več v občini delujočih društev. Poleg gledaliških in filmskih predstav v Delavskem domu skozi vse leto potekajo številne razstave, koncerti in druge kulturne prireditve, prostori pa so na voljo tudi za poslovna srečanja in seminarje.

V zadnjem času se je Delavski dom Trbovlje uveljavil kot eden od centrov novomedijske kulture, ne le na državnem temveč tudi svetovnem nivoju. Zasluga za to gre projektu Trbovlje Novomedijsko mesto, ki v okviru zavoda pokriva področje ustvarjanja v novih medijih. Preko njega se Delavski dom Trbovlje kot organizator in (so)producent povezuje tako s slovenskimi kot tujimi institucijami na področju novomedijske umetnosti (University of Arts and design Linz (AT), Institute of Advanced Media Arts and Science IAMAS (JP) ).

V javnosti najbolj prepoznaven dogodek s tega področja je vsakoletni festival novomedijske umetnosti Speculum Artium, ki je že gostil ugledna imena tako s področja visoke tehnologije (Hiroshi Ishiguro, Honda Robotics), kot umetnikov ki se pri svojem ustvarjanju poslužujejo le-te (npr. Stelarc). Omeniti velja tudi festival umetniškega videa Digitalbigscreen, ki predstavlja izbrane video izdelke na velikem projekcijskem platnu kino dvorane. Skozi vse leto Nova galerija Delavskega doma predstavlja javnosti nove projekte s področja novomedijskih kulturnih vsebin.

Najem prostorov

Kako najeti naše prostore?

V času uradnih ur * pokličite tajništvo Delavskega doma Trbovlje na  03 56 33 481, oziroma nam pišite na info@dd-trbovlje.si. Zaželjeno je, da imate že vnaprej pripravljeno izpolnjeno prijavnico, ki jo lahko dobite tukaj:

 

Obrazec za prijavo prireditve (Word)

Obrazec za prijavo prireditve (PDF)

Cenik najema storitev in prostorov (PDF)

Obrazložitev možnosti brezplačnega najema prostorov in opreme v DDT (PDF)

 

Cenjene stranke naprošamo, da pravočasno prijavijo prireditev, saj sicer ne moremo zagotoviti njene izvedbe. Vsekakor pa jo prijavite PREDEN jo začnete oglaševati. Prireditev je prijavljena šele takrat, ko vam iz sprejemne pisarne potrdimo termin in ko se dogovorimo za izvedbo.

 

* Uradne ure tajništva:

ponedeljek  – petek

  • 8:00 – 10:00
  • 10:30 – 14:00

Gledališka dvorana

Največja in najlepša od dvoran v Delavskem domu je gledališka dvorana, ki je bila prenovljena leta 2000. Zaradi svoje prostornosti in odlične akustike je več kot primerna za koncerte različnih zvrsti glasbe, gledališke in druge predstave, revije, proslave. Ima 434 udobnih sedežev.

V gledališki dvorani so že potekali večji odmevni in odlično izpeljani koncerti, npr. skupin Laibach, Siddharta, koncert Josipe Lisac ter večje prireditve, kot so Finale Miss Slovenije 2018, državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju 2017, regijski izbori Zlate gazele, merilne konference podjetja Dewesoft, in mnoge druge.

Gledališki oder je vrtljiv in ima krožno ploščo premera 16 m, most je širok 12 m in visok 6 m. Oder je opremljen s potrebnim številom svetlobnih teles in ostalimi instalacijami. Gledališka dvorana je opremljena tudi z novo svetilno tehniko angleške firme “STRAND”. Dvorana je na večih mestih opremljena z ethernet ter wifi omrežnimi priključki, ki omogočajo hiter dostop do interneta (do 1Gbps). Za odrom in ob njem je dovolj prostora za pripravo kulis in scenskih elementov, dovozna rampa je v neposredni bližini. Na voljo sta dve garderobi (ena takoj za odrom), po potrebi pa se lahko uporabijo tudi drugi prostori Delavskega doma, tako da brez večjih težav lahko izvedemo tudi prireditve z več sto nastopajočimi.

Kino dvorana

V prvotni zasnovi je imela kino dvorana 438 sedežev, po prenovi leta 1999 pa jih ima 82 manj, torej 356 preklopnih sedežev. Razmik med vrstami nudi enkratno počutje na novih stolih, sedeži v zadnjih dveh vrstah so namenjeni parom. Tla v parterju so deloma nagnjena, v sprednjem delu dvorane je podium za nastopajoče. Dvorana ima dva vhoda in poseben širok izhod na glavno cesto. Ob izhodu so nameščene sanitarije. Dvorana nudi izredno udobje in odličen pogled na veliko platno

Kino dvorana je odlično prizorišče za izvedbo različnih dogodkov, ne samo kino predstav. Tu so potekali že razni kongresi političnih strank, slavnostne akademije, predavanja, simpoziji… Vsako leto v kino dvorani poteka festival DigitalBigScreen. V preteklih edicijah festivala smo avtorjem ponudili veliko kinematografsko platno kot prostor za visoko kakovostno predstavitev video del v velikem formatu. V letu 2018 pa smo festivalu prinesli nov koncept, ki raziskuje nove trende na področju 360° videa.

Dvorana je opremljena z kvalitetno Dolby SR SRD audio tehniko. Od leta 2013 je dvorana digitalizirana s 4K DCP digitalnim projektorjem Sony srx-r515, ki poleg filmov omogoča prikazovanje alternativnih vsebin na kino platno ter (po vnaprejšnjem dogovoru) priključitev računalnika na kino projektor (HDMI). V prostoru so ethernet priključki ter wifi oddajniki, ki omogočajo hiter dostop do interneta.

Predavalnica

Leva stranska dvorana (predavalnica) je primerna za predavanja, srečanja, simpozije, sestanke, okrogle mize, predstavitve, razna predavanja (možnost projekcije). Prostor pa se uveljavlja tudi kot prizorišče umetniškega in kulturnega dogajanja.

V predavalnici so se odvijali pomembni dogodki; med njimi ….

Zmogljivost predavalnice je 50 oseb v klopeh oz. 100 oseb brez klopi. V dvorani po dogovoru pripravimo ozvočenje, na voljo so osnovni osnovni prezentacijski pripomočki (šolska tabla, kateder, projekcijska stena). Na stropu je nameščen projektor (VGA vhod; po dogovoru tudi HDMI).

Slavčkova soba

Manjša, a prijazna dvorana je po temeljiti obnovi v letu 2009 zopet zaživela. V njej je mogoče organizirati literarne in glasbene večere, predavanja, video projekcije, lutkovne predstave, komorno gledališče in druge dogodke. V Slavčkovi sobi je možno postaviti do 80 sedežev, po dogovoru je mogoče postaviti platno, ter projektor.
Slavčkovo sobo je mogoče najeti tudi kot prostor za pripravo hrane v primeru večje pogostitve v zgornji avli ali garderobo pri večjemu številu nastopajočih na gledališkem odru.

Zmogljivost predavalnice je 80 oseb brez klopi. V dvorani po dogovoru pripravimo ozvočenje in pripravimo osnovne pripomočke (šolsko tablo, kateder, projekcijsko platno, projektor).

Gradič Trbovlje

GRADIČ je poznan tudi pod imeni LOVSKI DVOREC, ARZENŠKOVA HIŠA in PEKLARJEVA HIŠA.
Gradič velja za najstarejšo ohranjeno hišo v Trbovljah, saj je hiša omenjena v urbariju že leta 1582 in sicer kot grofovska lovska hiša (celjskih grofov).

Gradič je bil ponovno odprt za javnost 3. decembra 2012, po prenovi, ki jo je izvedla ekipa Delavskega doma v sodelovanju z Zasavskim muzejem.

Prostor je na voljo za najem za različne kulturne in zabavne prireditve, javne in zasebne narave.

Več o Gradiču lahko preberete na www.gradic.si, za najem pa nas kontaktirajte na info@dd-trbovlje.si oz. po telefonu na 03 56 33 481. Aktualni cenik lahko poiščete tukaj.

Zgornja in spodnja avla

Zgornja avla (glavna veža) od koder je dostop v vse važnejše prostore in dvorane. Prostori so primerni za različne zabavne prireditve, srečanja, večje in manjše pogostitve (priprava hrane je možna v Slavčkovi sobi), proslave, plese, zborovanja, razstave in podobno. Avla je opremljena s primerno razsvetljavo. Prostor sprejme do 2000 ljudi (500 oseb za plesno prireditev).

Spodnja (vhodna) avla ali veža, v kateri si nameščeni garderobni pult, blagajna, bife in sanitarije. S širokim stopniščem je povezana z ostalimi prostori. Prostor je mogoče prilagoditi v razstavni ali sejemsko prodajni prostor, v njem se lahko izvedejo manjši koncerti in podobne prireditve.

Nova galerija

Nova galerija DDT je bila odprta 28. 5. 2010 v prostorih bivše kurilnice. V njej se odvijajo različne postavitve akademskih, novomedijskih in tujih umetnikov. Galerija je v dveh nadstropjih, v zgornjem sta dva prostora, ki sledita konceptu bele kocke (white cube), v spodnjem delu pa je ohranjen originalni izgled kurilnice, kar predstavlja postindustrijski kontekst mesta. Tako galerija s svojim izgledom vleče premico iz industrijske preteklosti v prihodnost, ki je še nedoločena in katero bomo  napolnili s svojem delovanjem v sedanjosti.