Na sporedu

  • torek 23.5.2023 ob 18:00
  • Kaj: slikarska razstava
  • Kje: galerija Delavskega doma Trbovlje
  • Organizator: Delavski dom Trbovlje

Tradicionalno prvojunijsko razstavo letos posvečamo trboveljskemu slikarju mlajše generacije, Domnu Sapaču. Vabljeni, da se nam pridružite na odprtju v torek, 23. maja, ob 18. uri v galeriji Delavskega doma Trbovlje.

Razstava bo na ogled do 11. junija. Galerija je odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 17. do 20. ure; 9. in 10. junija bo galerija zaprta.

Avtor o razstavi:

Kakšne so moralne vrednote in ideali, ki naj bi jim kot ljudje sledili? Ali naj človeštvo opusti stare vrednote oziroma jih prečisti in ustvari nove ideale, če sploh želimo obstati kot vrsta in iz homo sapiensa prerasti v homo maximusa?

Kot se nenehno spreminjajo vesolje, narava, podnebje, se lahko zavestno spreminjamo tudi ljudje. Svet začneš spreminjati, ko spremeniš sebe. In vse se začne z mislijo. Misli so orodje, s katerim rišemo svojo življenjsko zgodbo v tkivo vesolja. Ali potemtakem lahko s svojimi mislimi kreiramo svoj svet? Kaj so naše misli in kaj je intuicija, kaj so strahovi, ki jih čutimo kot intuicijo, kot sedmi čut? So to utvare našega uma ali so to resnične slutnje? Ne glede na to, kaj so, še vedno so misli, ki lahko skreirajo resničnost. Kaj je prava resničnost, kaj je privid? Če je vse iluzija, potem si tudi ti, ki to bereš, proizvod mojega uma. Kdo sem potemtakem jaz v tvojih očeh?

Kdo pa sploh sem jaz? Kaj se skriva v meni? Jaz nisem to, kar vidim v ogledalu. Telo v ogledalu je samo odsev moje lupine, jedro pa je globlje. Kot v posamezniku v človeški vrsti, v mojem jedru odseva tudi kolektivno nezavedno. Slika, ki je transcendentalna zame, na nezavedni ravni sproža miselne procese in transcendenco v opazovalčevem jedru. Ali slika hkrati transcendentalno deluje tudi v kolektivnem nezavednem? Ne vem … Vem pa, da svoje jedro izražam v svojih delih.