• Kaj: 6 izbranih predstav slovenskih profesionalnih gledališč
  • Kje: gledališka dvorana
  • Organizator: Delavski dom Trbovlje
  • Na kratko: Več informacij o vpisu najdete tukaj.

Gledališki abonma je sestavljen iz 6 predstav slovenskih profesionalnih gledališč. Abonmajske predstave bodo predvidoma potekale ob torkih ob 19.30.

PROGRAM ABONMAJA:

ŠE VEDNO ALICE
(drama, SNG Drama Ljubljana)

Igrajo: Polona Juh, Maja Sever, Bojan Emeršič, Domen Novak, Eva Jesenovec, Sabina Kogovšek in Matija Rozman
Režiser: Matjaž Zupančič
Priredba: Christine Mary Dunford po romanu Lise Genova

Pogled v notranjo pokrajino znanstvenice, ki jo na vrhuncu kariere prizadene Alzheimerjeva bolezen.
Kaj se dogaja z nekom, ki pri polni zavesti dojame, da so mu nenadoma, nepričakovano, sredi dinamičnega in aktivnega življenja pričeli razpadati možgani? Počasi, ampak ireverzibilno.
V drami spremljamo Alice in njeno družino, ki se soočajo s težkimi preizkušnjami bolezni in počasnim sesuvanjem sveta, ki so ga poznali. Ob srečanju z neznanim smo vsi krhki in ranljivi, obenem pa bolj dojemljivi za nova, marsikdaj presenetljiva spoznanja. Kajti življenje se nadaljuje in v njem ni nič samoumevno.

Foto: Peter Uhan

BOG MASAKRA
(črna komedija, Mestno gledališče ljubljansko)

Igrajo: Jana Zupančič, Uroš Smolej, Iva Krajnc Bagola in Sebastian Cavazza
Režija: Diego de Brea
Avtorica: Yasmina Reza

Enajstletnika sta se stepla na igrišču, zato se njuni starši dogovorijo za srečanje, da bi se pogovorili o nesrečnem incidentu. Obisk se začne z vljudnostnim kramljanjem, vendar se v pološčeni povrhnjici meščanske kultiviranosti zelo hitro pojavijo razpoke. Odnosi postajajo zmeraj bolj napeti, dogajanje se zaostri in sprevrže v medsebojno obtoževanje in vsesplošno obračunavanje vse večjih razsežnosti. Priča smo pravi psihološki vojni med paroma, na dan pa pridejo tudi dolgo zatajevana nesoglasja v obeh zakonih.
Črna komedija neusmiljeno razgalja sodobno meščansko elito ter z ironijo in sarkazmom opozarja na dvoličnost človeške narave, bistroumno satiro pa odlikujejo briljantni dialogi in izjemna prepričljivost likov.

Foto: Peter Giodani

VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!
(proletarska komedija, Prešernovo gledališče Kranj)

Igrajo: Vesna Pernarčič, Aljoša Ternovšek, Vesna Slapar, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Dominik Vodopivec in Jure Pogačar
Režiserka: Ajda Valcl
Avtor: Dario Fo

V trgovskem centru pride do upora zaradi neprestanega višanja cen. Ogorčene ženske stopijo skupaj, si živila stlačijo pod obleko in z njimi odkorakajo domov. A tam se začnejo težave, saj morajo svojo uporniško gesto »proletarske nabave« skrivati ne le pred policijo, ampak tudi pred svojimi pravičniškimi zakonskimi partnerji. Od tu naprej se absurdni zapleti kar vrstijo.
Duhovita, a hkrati ostra družbenokritična farsa svojo ost usmerja v kritiko neoliberalnega sistema, ki je pripeljal brezpravne delavce na rob absurdnega boja za golo preživetje in čez rob človeškega dostojanstva.

Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije na 31. festivalu Dnevi komedije 2023.

Foto: Miha Fras

FARMA ORWELL
(drama, SNG Maribor)

Igrajo: Vladimir Vlaškalić, Eva Kraš, Vojko Belšak, Mateja Pucko, Maša Žilavec in Liza Marijina
Režiser: Luka Marcen
Priredba: Tatjana Doma in Luka Marcen po motivih besedil Georgea Orwella

V Muzeju upora poteka banket ob praznovanju državnega praznika, na katerem prašičja elita sebi v zabavo in raji v posmeh preigrava različne verzije svoje slavne zgodovine. Državni jubilej je namenjen spravi, ki jo lahko dosežejo le, če se predsedniku Napoleonu končno priznajo vse pretekle zasluge. Elita se mu je že zdavnaj uklonila. Se mu bo tudi častna gostja in se za udobno življenje odpovedala lastnim spominom?
V središču drame Farma Orwell je človek, razpet med vse mogoče sisteme in njihove interese. Skozi zgodbo Živalske farme in ideje romana 1984 odpira vprašanja o principih in mehanizmih manipulacije, nadzora in svobode, ki si jo moramo nujno izboriti sami.

Foto: Peter Giodani

NORA
(drama, Mestno gledališče ljubljansko)

Igrajo: Ajda Smrekar, Matej Puc, Jernej Gašperin, Mojca Funkl, Nina Rakovec in Jurij Drevenšek k.g.
Režiserka: Nela Vitošević
Avtor: Henrik Ibsen

Nora je navzven srečno poročena mati treh otrok. Njeni družini se po letih odrekanja nasmiha udobno življenje. Vse bi bilo v najlepšem redu, če ne bi Nore preganjalo nepremišljeno dejanje, ki ga je iz ljubezni do moža zagrešila v preteklosti. Da bi mu omogočila okrevanje, ko je bil hudo bolan, je ponaredila podpis in si izposodila večjo vsoto denarja od notarja, ki jo zdaj izsiljuje in ji grozi. Nora si obupno želi, da bi mož razumel razloge za njeno ravnanje in ji v trenutku razkritja stal ob strani. Toda ko se zgodi ravno nasprotno, ga uzre v novi luči in ugotovi, da z njim ne more več živeti.
Nora je eno najslavnejših dramskih besedil, ki poleg boja za enakopravnost med spoloma v ospredje postavlja tudi posameznikov upor zoper omejujoče družbene norme.

Foto: Peter Giodani

PRAVI HEROJI
(komedija, SLG Celje)

Igrajo: Aljoša Koltak, Renato Jenček, Lucija Harum k.g., Gojmir Lešnjak Gojc k.g., Rastko Krošl in Tarek Rashid
Režiser: Samo M. Strelec
Avtor: Rok Vilčnik Rokgre

Črna komedija Pravi heroji se brez dlake na jeziku loti mnogih nevralgičnih točk sodobne slovenske družbe – razprodaje državnega premoženja, divje privatizacije, nenehne delitve na naše in vaše, izkoriščanja malega človeka, sumljivih poslov, podivjanega potrošništva, pohlepa po bogastvu in politike.
Skozi oči malega človeka, ki se bori za preživetje, postavlja ogledalo sodobni slovenski stvarnosti, kjer je vse naprodaj, kjer ni več jasno, kdo so rablji in kdo žrtve, kjer ustvarjanje dobička postaja bistvo našega bivanja in se na človeka gleda le še kot na strošek. Živ človek je breme, mrtvec lahko predstavlja dobiček. Žlahtno komedijsko pero 2020.

Foto: Jaka Babnik

Vpis in informacije

Cena:
Odrasli 80 €
Upokojenci, študentje, dijaki 75 €
Cena vstopnice za izven v sezoni 2023/24 je 17 €.
KLUB B: Člani kluba imajo pri nakupu gledališkega abonmaja popust v vrednosti 10 €, pri nakupu vstopnic za izven pa 5 €.

Gledališki abonma lahko plačate v dveh obrokih:

  1. obrok ob nakupu abonmaja (gotovina);
  2. obrok 15. december 2023 (položnica).

Vpis v abonmaje poteka vsak delavnik med 9. in 13. uro od 4. septembra do 13. oktobra:

  • osebno v sprejemni pisarni Delavskega doma Trbovlje;
  • po telefonu na številki 03 56 33 481;
  • po elektronski pošti na e-naslovu info@dd-trbovlje.si.  

Za več informacij o vpisu in predstavah, se lahko obrnete na telefonsko številko 03 56 33 481 ali e-naslov info@dd-trbovlje.si.

Delavski dom Trbovlje si pridržuje pravico do spremembe programa, če izvajalec zaradi bolezni ali druge višje sile ne bo mogel izvesti predstave v dogovorjenem roku.